Pancakes - Amerykańskie śniadania !
Składniki
mleko - 1 i 1/3 szklanki
mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
jajko - 2 szt
cukier - 2 łyżeczki
sól - 1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
olej - 3 łyżki (plus 1 łyżeczka na patelnię)
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, ciasto nie może mieć grudek!!! Najwygodniej zrobić to trzepaczką :)
Mleko najlepiej wlewać stopniowo, bo mąka może różnie je wchłonąć - więc bedzie trzeba poźniej stopniowo dodawać mleka :)
Ciasto najlepiej odstawić na jakies 10-15 min by "odpoczęło"
Rozgrzewamy patelnie i dodajemy niewielką ilość tłuszczu, nadmierna ilość może spowodować iż nasze Pancakes wchłąnią i będą ciężkie do strawienia - tego unikajmy !
Muszą byc puszyste i delikatne więc czym mniej tłuszczu tym lepiej dla organizmu
Podajemy je z SYROPEM KLONOWYM (osobiście kupuję w Lidlu - nie jest mega drogi a smak niesamowity) można również podawac z posmarowanym masłem/nutellą - posypać pudrem !
CIEKAWOSTKI: Ciasto rozjac na srodek patelni ( zależy czy mamy dużą patelke czy małą) i nie robic jak naleśniki nie rozlewać po patelni calej tylko niech ciasto samo się ukształtuje ! wtedy zdobędziecie efekt równiutkich placuszków ktore znakomincie podaje sie warstwowo !
SMACZNEGO!
![]() |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz