Makaron Pappardelle
z blanszowanymi brokułami, groszkiem i papryczką chilli
w śmietanie !
„1000 pomysłów, jedna Lubella”.
Jako wielbiciel gotowania, krążę po internecie i czytam różne przepisy. Trafiłem na Durszlak i znalazłem ciekawy ten konkurs !
Może szałowo nie gotuję bo dużo się uczę dopiero :)
Dziś serwuje wam Pyszny makaron Pappardelle z warzywami blanszowanymi ! :)
Czas przygotowania - 20 min
Składniki na 2 porcje :
- 250 g makaronu Gniazkda wstęgi Nr.57 Pappardelle
- 250 g brokuła (ok. ½ sztuki)
- 150 g zielonego groszku
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwą
- 30 g orzechów włoskich
- 100 g pesto z bazylii
- sól
- pieprz
- 3 łyżki tartego parmezanu
- Makaron gotujemy ten ok. 7 minut by był Al dente :)
- Brokułę dzielimy na malutkie różyczki, blanszujemy ok 1-2 min w gorącej wodzie razem z groszkiem.
- Później wyciągamy i wrzucamy do miski z lodem i zimną wodą na 1 minutę. Dajemy na durszlak .
- Na Patelnię wlewamy oliwę (lub też olej z bazylią) wrzucamy rozdrobnione orzechy oraz papryczkę Chilli - smażymy tak z 1 min.
- Następnie dodajemy nasze warzywa i nasze pesto, przesmażamy tez 1-2 min i wlewamy śmietankę :)
- Do sosu dajemy makaron, dokładnie rozmieszaj ! Przypraw solą i pieprzem
- Dekorujemy listkami Bazyli :)
Konkurs, w którym danie bierze udział :

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz