czwartek, 22 grudnia 2016

Pyszne pierogi ruskie z mąki orkiszowej




A co dziś.. ? 
Świątecznie ! 

Dawno nic nie wrzucałem na bloga, z braku czasu :(
lecz wszystko nadrobię !
Dziś dla was przygotowałem

Pyszne pierogi ruskie z mąki orkiszowej !


Składniki: 
Ciasto
-mąka orkiszowa – 500g
-gorąca woda – 250 ml (1 szklanka)
-olej rzepakowy – 1 łyżka
-sól
-gałka muszkatołowa

Farsz
-kartofle – 200 g
-olej rzepakowy – 2 łyżki
-cebula – 2 szt.
-chudy twaróg – 200 g
-sól
-pieprz

Sposób przygotowania:
Farsz:
1.Kartofle gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach, obieramy i z serem przeciskamy przez praskę.
2.Dodajemy cebulę przesmażoną na oleju, dodajemy do kartofelków doprawiamy i gotowe !

Ciasto
1.Mąkę, sól, wodę, olej i gałkę dajemy do miski, mieszamy do powstania jednolitej masy.
2.Zarobione ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy.
3.Ciasto wałkujemy na 2mm grubości tak, by po włożeniu farszu był widoczny lekko przez ciasto :)

Pierogi gotujemy 5-6 minut

Smacznego !



Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

1 komentarz:

  1. Witam w 2020! Jeden z lepszych przepisow na pierogi ruskie /na setke przejrzanych w Necie/...brawo!

    OdpowiedzUsuń