poniedziałek, 3 października 2016

Suflet Kakaowy 

  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 5 łyżeczek cukru (można też dodać cukier waniliowy)
  • szczypta soli (do białek)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Z białek tworzymy pianę na sztywno z dodatkiem soli :)
Nastepnie bierzemy żółtka, mleko, cukier, mąke(przesianą), sode, kako i proszek wszystko łączymy tworzymy jednolitą mase bez grudek !!!
Gdy mamy pianę gotową z białek dodajemy łyżką drewnianą do masy delikatnie mieszająć by nie przebić wytworzonych kuleczek powietrza.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy  masę do wysokości 1/2 naczyńka ( ja dałem 3/4) 
Do nagrzanego  piekarnika dajemy  w temp. 190°C na 15 min (by suflet był wilgły w środku a nie wysuszony!)
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz