Suflet Kakaowy
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka kakao
- 5 łyżeczek cukru (można też dodać cukier waniliowy)
- szczypta soli (do białek)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Nastepnie bierzemy żółtka, mleko, cukier, mąke(przesianą), sode, kako i proszek wszystko łączymy tworzymy jednolitą mase bez grudek !!!
Gdy mamy pianę gotową z białek dodajemy łyżką drewnianą do masy delikatnie mieszająć by nie przebić wytworzonych kuleczek powietrza.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy masę do wysokości 1/2 naczyńka ( ja dałem 3/4)
Do nagrzanego piekarnika dajemy w temp. 190°C na 15 min (by suflet był wilgły w środku a nie wysuszony!)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz