niedziela, 23 października 2016

FONDANT CZEKOLADOWY Z SORBETEM GREJPFRUTOWO-CYDROWYM 

Każdy z nas lubi desery :) Ten który wam dziś przedstawiam jest Cudem !
Połączenie Fondantu słodkiego z Sorbetem o dość kwaśnym ale i zarazem przyjemnym smaku, daje w ustach kosmos !
Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu !

Na 3 Porcje Fondant
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła + do posmarowania foremek
2 jajka
4 łyżki cukru
mała szczypta soli
1 łyżka mąki + do posypania foremek
Do podania: cukier puder, oraz np.  świeże owoce - truskawki i maliny 

Sorbet :
4 Grejpfruty czerwone
1 łyżeczka cukru
200 ml Cydru 
1 skórka z Grejpfrutu



          Sposób przygotowania Fondantu:

1. Czekoladę stop w kąpieli wodnej. Odłóż 4 kostki - przydadzą się później. Kiedy czekolada się roztopi dodaj cukier i wymieszaj. Kiedy czekolada trochę ostygnie dodaj żółtka i ubite białka. 

2. Przygotuj naczynia do zapiekania. Możesz użyć kokilek do sufletów. Wysmaruj je masłem i wlej czekoladową masę. 

3. Rozgrzej piekarnik do 200oC. W każdej z porcji zanurz po dwie kostki czekolady i odstaw na 15 minut by się schłodziły. Następnie wstaw do piekarnika. 

4. Piecz maksimum 10 minut. W tym czasie deser wyrośnie. Po wyciągnięciu odstaw jeszcze na 3 minuty. 

5. Odwróć foremki na talerzu i podawaj natychmiast! Fondant musi być płynny w środku !

Sposób przygotowania Sorbetu:
Grejpfrut przecinamy, wydrążamy miąższ dodajemy do blendera wraz z cydrem i cukrem. Gdy osiągniemy gładką masę, wkładamy do pojemnika i mrozimy ok. 2h.



UWAGA!
Dla moich czytelników
10% rabatu na produkty 











Ambition z dbałością

2 komentarze:

  1. Mniam ��miałam przyjemność zjeść ten wspaniały przepyszny deser ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń