sobota, 1 października 2016

Pancakes - Amerykańskie śniadania !

Składniki

mleko - 1 i 1/3 szklanki

mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki

jajko - 2 szt

cukier - 2 łyżeczki

sól - 1/4 łyżeczki

proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki

olej - 3 łyżki (plus 1 łyżeczka na patelnię)

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, ciasto nie może mieć grudek!!!                                    Najwygodniej zrobić to trzepaczką :)
Mleko najlepiej wlewać stopniowo, bo mąka może różnie je wchłonąć - więc bedzie trzeba  poźniej stopniowo dodawać mleka :)
Ciasto najlepiej odstawić na jakies 10-15 min by "odpoczęło" 
Rozgrzewamy patelnie i dodajemy niewielką ilość tłuszczu, nadmierna ilość może spowodować iż nasze Pancakes wchłąnią i będą ciężkie do strawienia - tego unikajmy !
Muszą byc puszyste i delikatne więc czym mniej tłuszczu tym lepiej dla organizmu
Podajemy je z SYROPEM KLONOWYM (osobiście kupuję w Lidlu - nie jest mega drogi a smak niesamowity) można również podawac z posmarowanym masłem/nutellą - posypać pudrem !
CIEKAWOSTKI: Ciasto rozjac na srodek patelni ( zależy czy mamy dużą patelke czy małą) i nie robic jak naleśniki nie rozlewać po patelni calej tylko niech ciasto samo się ukształtuje ! wtedy zdobędziecie efekt równiutkich placuszków ktore znakomincie podaje sie warstwowo !
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz