Ciastko Pychotka
- opakowanie ciasta francuskiego
- 500 ml śmietanki kremówki (ja użyłem 30% mocno zmroziłem)
- 5 dag zmielonych migdałów (ja dałem pestki dyni)
- płaska łyżeczka cynamonu
- 2 cukry wanilinowe
- 1 cukier cynamonowy (nie trzeba)
- skórka z 1/2 cytryny
- Borówki (w moim wypadku są winogrona z ogródka) i mandarynki z puszki - lub dowolny owoc według uznania :)
- Ciasto lekko rozwałkuj.
- Placek pokrój na 6 prostokątów.
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nakłuj kilka razy widelcem i piecz w temp. 210 st. C na złoty kolor. (ok. 10 min)
- Zimną kremówkę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym
- Połącz z migdałami, cynamonem i skórką z cytryny
- Kawałki ciasta posmaruj kremem i owocami
- Odstaw do lodówki na godzinę
- Przed podaniem udekoruj owocami resztą śmietany lub lodami
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz